Waardoor wordt epilepsie veroorzaakt?

Een epilepsie-aanval wordt veroorzaakt door een 'kortsluiting' in de hersenen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Bij een aanval van epilepsie zijn sommige hersencellen overactief en geven zoveel signalen tegelijk af, dat ze niet meer via één bepaalde weg ergens naar toe gaan, maar zich in het wilde weg verspreiden. Hierdoor gaat het tijdelijk mis met bewegen, voelen en denken. Lang niet altijd is duidelijk waardoor iemand epilepsie heeft. In feite kan elk obstakel in de hersenen epilepsie veroorzaken, bijvoorbeeld als gevolg van hersenletsel. Dat kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Voor of tijdens de geboorte
    Ongeboren kinderen kunnen als gevolg van een infectie hersenproblemen krijgen, die dan later weer tot epilepsie kunnen leiden. Zuurstofgebrek bij een moeilijke bevalling kan kleine, onzichtbare beschadigingen in de hersenen tot gevolg hebben. Daardoor kan het kind gevoeliger zijn voor aanvallen, die soms pas (veel) later optreden.

  • Na een ongeluk of ziekte
    Veel duidelijker hersenletsel kan ontstaan door een zware hersenschudding, een ongeluk of een hersenvliesontsteking. Dergelijke beschadigingen kunnen dan weer leiden tot epilepsie.
vorige paginavolgende pagina 2/8